miercuri, 10 aprilie 2013

DESERT - Dulciuri de post


Prajitura Flodni





Numarul de portii: 10
Timpul de preparare:  1h 20 min
 Timpul de gatire: 50 min
Durata totala: 2h10 min
Dificultate: Usor

Prajitura Flódni este o prajitura ungureasco-evereiasca, foarte placut aromata care combina arome de nuca, mac, scortisoara, mere si prune.

Ingrediente:

  • 300 g faina
  • 125 g margarina
  • 1 lingura de zahar
  • 1 varf cutit sare
  • 5 g drojdie
  • 100 ml vin alb
  • 175 g mac macinat
  • 28 g miere
  • 55 g stafide
  • 62 g pesmet (alb) dulce
  • 250 ml apa
  • coaja de lamaie
  • zahar cu vanilie
  • 150 g nuca macinata
  • 265 g zahar
  • coaja de portocale
  • 375 g mere
  • 22 g nuca macinata
  • scortisoara
  • 550 g dulceata de prune.

Preparare:


Pentru a pregati blatul punem intr-un vas ingredientele pentru aluat - 300 g faina, 125 g margarina, o lingura de zahar, un varf cutit sare, 5 g drojdie, 100 ml vin alb (sau apa pentru cine nu doreste vin). Framantam pana obtinem un aluat uniform. Apoi il punem sa se odihneasca in frigider.Pentru unpluturi precedam astfel:1. Umplura de mac - avem nevoie de 175 g mac macinat, 125 g zahar, 15 g miere 10 g stafide, 10 g pesmet (alb) dulce (biscuiti macinati), 125 ml apa, coaja de lamaie, zahar cu vanilie. Punem la fiert apa, mierea si zaharul. Cand au dat in clocot, le luam de pe foc si le adaugam peste celelalte ingrediente. Amestecam pana omogenizam compozitia. 2. Umplutura de nuca  avem nevoie de 150 g nuca macinata, 125 g zahar, 30 g pesmet (alb) dulce 13 g miere, 15 g stafide, 125 ml apa, coaja de lamaie, coaja de portocale, zahar cu vanilie. O facem dupa aceiasi pasi folositi la obtinerea umpluturii de mac3. Umplutura de mere - ne trebuie 375 g mere, 30 g stafide, 22 g nuca macinata, 22 g pesmet (alb) dulce, scortisoara. Curatam merele, le dam pe razatoare si le amestecam bine cu ingredientele mentionate.  Dupa ce am finalizat umpluturile, scoatem aluatul din frigider si il portionam in 5 bile pe care le vom intinde in forma de cerc. Apoi coacem trei foi, timp de 10 minute. Intindem intr-o tava de tort o foaie de aluat cruda. Peste ea se adauga umplutura de mac. Peste aceasta punem o foaie coapta si dupa aceea umplutura de nuca. Punem o alta foaie coapta si un strat de dulceata de prune. Apoi punem ultimul blat copt si umplutura de mere. Peste umplutura de mere intindem o foaie de aluat cruda. Compozitia o dam la copt pentru 50 de minute, intr-un cuptor preincalzit la 180 grade.Cand s-a racit, se pudreaza cu zahar praf si se taie in patrate.

Pofta buna si post usor!





Salam de biscuiti - de post





Numarul de portii: 8
Timpul de preparare: 15 min  
Timpul de gatire: 10 min
 Dificultate: Foarte usor



Ingrediente:


  • 500 g biscuiti simpli
  • 1 cană apă
  • 2 linguri cacao
  • 100 g zahăr
  • 100 g margarina
  • 500 gr rahat
  • 1-2 lingurițe esență rom
  • 1 cană nucă tocată

Preparare


Se rup biscuitii bucatele si se toarna peste ei esenta de rom si apa. Se pune apa cu zahărul într-o cratiță pe foc.
Se adaugă rahatul tăiat bucățele și amestecăm încontinuu să nu se lipească. Când începe sosul să se îngroașe, se stinge focul și se adaugă margarina. Se amesteca pana se omogenizeaza.
Adăugăm nuca tocată mărunt, biscuiții mărunțiți, cacao și esența de rom. Amestecăm până la omogenizare.
Se lasă să se răcească după care se pune compoziția în două folii, se formeaza un sul si se impacheteaza strans 
și se dau la rece  pentru 5-6 ore pana se intareste.
Iar cu putina glazura de cacao si o foita de zahar ars salamul de biscuiti va arata mai bine!

Pofta buna si post usor!






Prajitura de post cu nuca de cocos




Numarul de portii: 
Timpul de preparare: 20 min

Timpul de gatire: 40 min
Timp total: 1 ora
Dificultate: Usor

Va voi prezenta o reteta de post, pentru a va bucura si usura postul si este o reteta care se face extrem de simplu si foarte rapid iar prajitura rezultata este delicioasa si cu o consistenta usor umeda.




Ingrediente (pentru o tava de cca 30/28):


1 cana lapte de soia sau lapte de orez (300 gr)  sau daca nu aveti zeama de la 1 borcan de compot
100 g fulgi de cocos
o cana de faina
o cana de zahar
o cana de apa
o jumatate cana de ulei
o ligura de cacao
un praf de copt
3 plicuri zahar vanilat (sau o esenta vanilie)
coaja rasa de la o lamaie,


Pentru glazura



  • 50 g ciocolata fara lapte
  • 50 g margarina
  • 2 linguri zahar
  • 1 lingurita cacao


Preparare:

Amestecam intr-un vas nuca de cocos, faina, praful de copt si zaharul dupa care turnam laptele (sau zeama de la compot) si esenta de vanilie peste ingredientele solide si amestecam bine.Tapetam o forma dreptunghiulara cu ulei sau margarina, daca folositi, si faina si turnam trei sferturi din aluat.Aluatul ramas il amestecam cu 1 lingura de cacao si il punem peste aluatul din tava,Bagam tava in cuptorul preincalzit la 180 grade pentru 35-40 minute. Inainte de a o scoate, bagam o scobitoare in prajitura. Daca iese curata atunci prajiturica e gata.Pentru glazura, intr-un ibric amesteca zaharul, margarina, cacaoua si ciocolata si adauga si putina apa. Pune la foc mic, pana se topeste ciocolata.Cand este gata prajitura acoper-o cu aceasta glazura.Foarte important sa o lasam sa se raceasca complet in tava, pentru ca avand o consistenta umeda are tendinta sa se sfarame si sa se desprinda mai greu de tava. 
La final putem presara peste glazura (dupa preferinta) cacao "prafuita" si fulgi de nuca de cocos tot presarati.
Serveste aceasta prajitura abia cand este bine racita.

Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteţi un comentariu