marți, 23 aprilie 2013

Deserturi, placinte, saleuri

Placinta cu branza dulce si stafide

Numarul de portii: 8
Timpul de preparare: 1 Ora
Timpul de gatire: 1 Ora
Dificultate: Usor

Ingrediente:


550 g faina
200 ml lapte
50 g margarina
5 linguri zahar
2 plicuri zahar vanilat
3 linguri ulei
1 plic drojdie
1 ou
Sare
Ptr umplutura:
600 g branza dulce Milli
3 oua
5 linguri zahar
2 plicuri zahar vanilat
Esenta vanilie
Esenta rom
Stafide
Ptr uns:
2 galbenusuri
2 linguri lapte dulce


Preparare:


     1. Drajodia am amestecat-o cu faina.
Am incalzit laptele si am topit margarina si le-am lasat sa se raceasca.
Stafidele se pun in apa calduta cu esenta de rom.
Oul l-am batut un pic, apoi am adaugat uleiul, zaharul, sarea, zaharul vanilat si laptele caldut.
Am adaugat faina treptat in ploaie, amestecand bine.
Am adaugat putina margarina topita, apoi iar faina, si iar margarina? si tot asa pana am terminat ingredientele.
Am framantat bine, apoi l-am acoperit vasul cu un prosop si am lasat aluatul timp de 1 ora jumatate la crescut.

     2. Cat aluatul sta la crescut se pregateste umplutura:
Branza se freaca cu zaharul si cu ouale. Se adauga zaharul vanilat si esenta de vanilie. Stafidele se scot din apa cu esenta de rom si se scurg bine, apoi se adauga compozitiei.

     3. Dupa 1 ora jumatate aluatul si-a dublat volumul. Se imparte aluatul in 2 dupa care se pregateste o tava: se unge cu ulei si se tapeteaza cu hartie de copt.

     4. Se intinde o foaie pe masa infainata, iar cu ajutorul sucitorului o asezam in tava. Se pune implutura apoi se aseaza cealalta foaie. Se aduna marginile, se inteapa cu o furculita din loc in loc, apoi se unge cu amestecul de galbenus si lapte.

     5. Se da la cuptor ptr 40 min, apoi se pudreaza. Se lasa sa se raceasca, se taie si se mananca cu pofta! 

Pofta buna!







Placinta cu mere

 

Numarul de portii: 8
Timpul de preparare: 30 min
Timpul de gatire: 30 min
Dificultate: Usor

Ingrediente:

Ingredinte pentru aproximativ 12 bucati (6x6cm)

Aluat:
  • 1 ou
  • 2g smantana
  • 1 pliculet drojdie uscata
  • ½ cana lapte
  • 2 lg zahar
  • 2 lg ulei
  • Faina cat cuprinde aprox 250-300g
Umplutura:
  • 10 mere rase si stoarse de zeama
  • Scortisoara
  • 1 – 2 lg zahar
  • 1 plic zahar vanilat
Altele:
  • gris sau pesmet
  • zahar pudra

Preparare:


Intr-un vas se amesteca toate ingredientele pentru aluatul, iar la sfarsit se pune faina pana se ingroasa aluatul. Acesta nu trebuie sa iasa tare, dar sa nu fie nici lipicios. Cand il framantam si il simtim elastic, il acoperim si-l tinem 20-30 minute la caldura, sa creasca (eu l-am pus pe calorifer).
Intre timp preparam merele rase si stoarse de zeama, le calim intr-un vas cu zahar si scortisoara.
Cand aluatul este gata il taiem in doua bucati, le intindem cu batatorul si asezam prima foaie in tava de cuptor tapetata in prealabil cu ulei si faina.
Intindem pasta de mere deaspupra si punem a doua foaie de aluat. Daca ni se pare ca nu am stors prea bine merele, presaram un strat fin de pesmet sau gris sub mere si deasupra. Intepam cu furculita foaia de aluat de deasupra pentru a nu se deforma la coacere.
Punem la cuptor aprox 25 minute la foc mediu, la mijlocul cuptorului pentru ca sa nu se arda.
Se verifica cu o scobitoare daca aluatul este facut (sa nu se lipeasca pe scobitoare). Cat inca este calda, se presara zahar pudra deaspupra.
Pofta buna! 






Placinta cu visine





Ingrediente:


Pentru blat:
-600 g faina
-2 linguri zahar
-2 linguri unt sau margarina
-2 oua
-un pliculet drojdie uscata
-1 pahar apa sau lapte
-vanilie
-1 lingurita sare


Pentru umplutura:
-500-600 g visine fara samburi
-3 linguri zahar
-2 linguri pesmet
-250 ml zeama de la visine
-un plic de Tort - Gelee




Preparare:


Faina cernuta se amesteca cu drojdia uscata, zaharul, vanilia. Peste ele se pun ouale batute putin, laptele si untul (margarina) usor topit, se framanta bine. Aluatul se imparte in doua.
Se intinde o foaie de placinta de 1 cm grosime, se aseaza pe o tava unsa cu ulei, se presara un strat subtire de pesmet, apoi un strat uniform de visine amestecate cu zahar. Din aluatul ramas se intinde o alta foaie care se taie cu cutitul in fasii de latimea unui deget care se aseaza in forma de plasa peste placinta.
Placinta se unge cu sirop de la visine si se coace la temperatura de 180-200 C, pana se formeaza o crusta aurie.
Plicul de tort - gelle se amesteca cu doua linguri zahar, peste ele se toarna sirop de visine si se amesteca pana se topesc, se pun pe foc la fiert cca 5 minute, apoi se toarna peste placinta abia scoasa din cuptor. Se lasa la racit ca sa se intareasca siropul.
 Pofta buna!


 

Plăcintă cu iaurt



 

Numarul de portii: 8
Timpul de preparare: 15 min
Timpul de gatire: 40 min
Dificultate: Foarte usor

Ingrediente:



1 pachet foi plăcintă,
1 linguriță esență vanilie,
8 ouă,
250 g zahăr,
900 g iaurt,
100 g stafide,
200 ml ulei,
unt pentru uns tava,
zahăr pudră.

Preparare:

Foile de plăcintă se lasă la decongelat peste noapte în frigider.
Batem bine cele 8 ouă cu zahărul, apoi adăugăm iaurtul și esența de vanilie.
Se amestecă bine până se omogenizează compoziția.
Foile de plăcintă se împart în trei.
Într-o tavă unsă bine cu unt aranjăm o treime din foi unse toate cu ulei.
Turnăm o treime din compoziția de iaurt și presărăm jumatate din stafide.
Acoperim cu alt strat de foi (unse toate cu ulei) și continuăm la fel până la epuizarea foilor, a compoziției de iaurt si a stafidelor. Foile
se inteapa, se stropesc cu ulei si putina apa. Se dă la cupltor pentru 30-40 minute sau până se rumenește frumos deasupra.
O să se umfle un pic în timpul coacerii, dar v-a reveni la normal după ce se scoate din cuptor.

Se scoate tava din cuptor si se acopera 10 min cu un prosop.
 Se taie după ce se răcește și se presară zahăr pudră.
Se serveste calda dar este la fel de delicioasa si rece.  

Pofta buna!


 

 

Triunghiuri cu branza

 sau cu sunca





Timpul de preparare: 20 min
Timpul de gatire: 45 min

Dificultate: Foarte usor

Ingrediente:

500 gr faina
25 gr drojdie
275 gr apa
4 linguri ulei masline sau floarea soarelui
3 oua (1 ou pentru uns si 2 pentru compozitie)
1 lingurita zahar
1 lingurita sare

branza telemea razuita pt umplutura 
sunca ca pt pitza taiata marunt sau razuita
piper
1 lingurita chimen
1 lingurita oregano
suc de rosii (optional)
mac si/sau susan (optional)


Preparare:

Punem faina intr-un vas, facem o gropita in centru si turnam drojdia dizolvata in apa calduta si amestecata cu zaharul si uleiul.
Framantam bine iar spre sfarsit adaugam 1 lingurita de sare. Punem biluta de aluat pudrata cu faina intr-un loc caldut sa creasca 1 ora.
Dupa 1 ora, rasturnam aluatul crescut pe planul de lucru infainat bine bine.
Intindem biluta in foaie cam de 0,5 cm grosime si o taiem in patrate cam de 6 cm sau chiar mai mari. Umplem cu umplutura de branza, preparata din branza telemea razuita, piper, 1 ou, 1 lingurita chimen bine amestecate.
Pe fiecare patrat, se adauga 1 lingurita de umplutura, pliem aluatul in jumatate sa iasa un triunghi, care se lipeste apasand pe margine cu furculita. 
La fel procedam si pt triunghiurile umplute cu sunca compusa din: sunca pt pizza razuita, 1 lingurita chimen, piper, 1 lingurita oregano, 1 ou amestecate bine. 
Ungem fiecare triunghi cu sos de rosii, lasam putin sa intre in triunghi si intre timp batem oul pentru uns si pensulam triunghiurile pe care le presaram cu mac si/sau susan (dupa preferinta)  si chimen, le asezam in tava tapetata cu hartie de copt. Din aluatul ramas puteti modela cateva saratele pe care le puteti unge de asemenea k ou si presara pe ele mac, susan sau chimen.
Dam tava la cuptorul preincalzit timp de 40-45 minute la foc potrivit.
Vor fi pufoase si aromate datorita sucului de rosii.

Pofta buna!


















Cornuri cu ciocolata

 


Numarul de portii: 8
Timpul de preparare: 15 min
Timpul de gatire: 30 min
Dificultate: Usor





Ingrediente:



Aluat:
300 g faina
25 g zahar
4 g sare
5 g drojdie uscata
1 ou
180 ml lapte caldut
25 g unt moale
Pentru crema:
3 galbenusuri
25 g faina
60 g zahar
1 plic zahar vanilat
250 ml lapte
10 g unt
40 g cicolata neagra



Preparare:


Se face un aluat din toate ingredientele,se framanta bine apoi se lasa la dospit o ora.
Aluatul se imparte in 12 bucati ,se intinde fiecare bucata si se ruleaza pe forme.Se ung cu ou batut si putin lapte.Se coc la 200 °C-10 minute,apoi cu 180 °C-15-20 minute.
Crema:
Intr-o craticioara se amesteca cele 3 galbenusuri cu jumatate de cantitate din zahar(pana se topeste zaharul in totalitate).Se adauga faina putin cate putin amestecand continuu cu telul.Se adauga apoi laptele si restul de zahar si zaharul vanilat.Se pune pe foc mic amestecand continuu,pana obtineti o crema de consistenta unei smantani.Opriti focul si adaugati untul.Din crema optinuta turnati jumatate din cantitate in alt vas si amestecati cu cele 40 g de ciocolata.Dupa ce s-au copt cornurile si s-au racit se umplu cu crema.

Pofta buna!



Saleuri cu mac, chimen sau susan 

 



Numarul de portii: 8
Timpul de preparare: 30 min
Timpul de gatire: 1 Ora
Dificultate: Usor

Ingrediente:

* 150 gr telemea sarata de vaca
* 150 gr faina
* 150 gr unt
*4-5 oua(in functie de marime)
* mac,susan,chimen
* 1 ou pentru uns


Preparare:


Branza se rade pe razatoare,sau se mixeaza la robot impreuna cu ouale pana devine o pasta.Se pune totul intr-un castron.




Se adauga untul si faina si se amesteca pana se incorporeaza totul bine.Daca branza este foarte sarata nu se mai adauga sare.




Se intinde o foaie de 1 cm grosime si se taie in diferite forme.




Se tapeteaza tava de la aragaz cu hartie pergament si se pun saratelele.




Se ung cu ou batut si se presara mac,chimen sau susan.




Se lasa la cuptor pana devin usor aurii.

Pofta buna!

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu