joi, 11 aprilie 2013

PREPARATE DIN PESTE


SARAMURA DE PESTE






Numarul de portii: 6
Timpul de preparare: 2 ore
Timpul de gatire: o ora
Dificultate: Usor


  • 1-1,5 kg peste proaspat amestec
  • 50g slanina
  •  sare, piper dupa gust
  • 150ml. suc de rosii(1lingura pasta de tomate)
  • 200ml apa
  •  6-7 catei de usturoi
  • 1 lingurita cimbru maruntit
  •  1 ardei iute
  •  1legatura patrunjel verde
  •  1/2 lamaie

Preparare

Prima etapa:
Se curata pestele de intestine, dar nu si de solzi.Se spala bine cu apa rece, apoi se portioneaza, se cresteaza partea groasa a pestelui(sus, la sira spinarii), apoi se presara pe bucatile de carne, un praf de sare.Etapa 2
Se incinge gratarul,se unge cu slanina si se frige pestele pe ambele parti.Cand este bine patruns,se ia de pe gratar si cu un cutit se curata usor de solzii arsi si se aseaza bucata peste bucata intr-un castron.Etapa 3
Se fierbe intr-o cratita apa cu un praf de sare, iar dupa cateva clocote se adauga piperul, sucul de rosii sau pasta dizolvata in apa,cimbrul maruntit si la sfarait se adauga si usturoiul zdrobit Se stinge focul si se baga si ardeiul iute taiat in patru si se presara si patrunjelul tocat marunt.Etapa 4
Se toarna saramura fierbinte peste pestele fript apoi se acopera vasul cateva minute cu un capac.Serveste saramura decorata cu felii subtiri de lamaie si cu mamaliguta sau cu paine rumenita pe gratar.

Pofta buna!



Peste cu sos de hrean si rosii








Numarul de portii: 2
Timpul de preparare: 20 min
Timpul de gatire: 10 min
Dificultate: Foarte usor



Ingrediente:


-2 bucati file peste
-o lingura hrean(din conserva)
-2 linguri zeama de lamaie
-o rosie medie
-o ligurita cimbru
-200 g iaurt sau smantana
-marar verde
-sare
-piper
-1-2 linguri ulei


Preparare:


Se curata, se spala si se scurge bine pestele dupa care se sareaza, se condimenteaza cu piper si cimbru. Se prajeste pe ambele parti pe tigaia unsacu putin ulei. Intre timp, se opareste rosia, se curata de pielita si de seminte si se toaca foarte marunt. Se pun intr-un bol hreanul, zeama de lamaie, iaurtul (smantana), un praf de piper, rosia si mararul verde si se amesteca bine. Sosul este destul de picant, insa merge foarte bine la peste!
Se foloseste ca decor felii de lamaie si rosie!

Pofta buna!



 

 

Pastrav in sos de rosii










Numarul de portii: 3
Timpul de preparare: 30 min
Timpul de gatire:  30 min
Dificultate: Usor




Ingrediente:




  • 3-4 pastravi proaspeti de dimensiuni mici;
  • 1 ceapa;
  • 4-5 rosii coapte maricele;
  • 3 catei usturoi;
  • 1 lingurita de busuioc;
  • oregano;
  • cimbru;
  • chimen
  • o lamaie taiata felii pentru decor
  • 5-6 boabe piper;
  • 1 lingura sos de peste;
  • Ulei de masline;
  • sare.

Preparare

Ceapa se toaca marunt, iar usturoiul se zdrobeste si se calesc impreuna in putin ulei pana devin aurii. Se adauga rosiile tocate marunt si se da in clocot (rosiile pot fi date si prin blender). Cand se omogenizeaza se adauga si busuiocul, oregano, cimbrul, chimenul, boabele de piper, un parf de sare si sosul de peste. Pastravul se curata bine si se pune in sosul care fierbe. Se da la cuptorul preincalzit la 200 grade timp de 30 de minute.
Pofta buna!






 

Tocanita de peste





Numarul de portii: 8
Timpul de preparare: 20 min
Timpul de gatire: 10 min
Dificultate: Foarte usor




Ingrediente:


  • 7 trunchiuri de hering curatate de solzi (se gasesc la punga congelate) sau orice alt peste oceanic fara oase (am folosit alte dati cu succes si doua conserve de ton) 
  • o cutie de rosii maruntite in sos tomat 
  • 3 cepe albe taiate marut 
  • 1 ceapa rosie taiate julien 
  • 1 ardei rosu sau orice fel de ardei gras 
  • 1 ardei iute maruntit (poate fi si ardei murat) sau o lingura rasa de chilli 
  • 4-5 catei usturoi 
  • sare 
  • piper 
  • cimbru 
  • boia dulce 
  • busuioc  
  • 1 lg ulei pentru calit

Preparare:


Pestele se fierbe 10 minute separat in apa cu sare. Se scoate si se curata de oasele aripioarelor si de spinari.
Separat se pune ceapa, usturoiul si ardeiul la calit in putin ulei. Cand ceapa devine sticloasa, se pune conserva de rosii, o cescuta de apa si pestele maruntit (dupa placul fiecaruia), se lasa sa fiarba impreuna cu condimentele(sare,piper, cimbru, busuioc, ardei iute/chilli, boia dulce) si se mai lasa cateva minute. 

Se poate servi alaturi de o mamaliguta. 
Pofta buna!




 

Pastrav la gratar 

 

Numarul de portii: 3
Timpul de preparare: 10 min
Timpul de gatire:  30 min
Dificultate: Usor

Ingrediente:

- 3 pastravi;
- 50 ml ulei vegetal;
- 1 legatura patrunjel;
- cimbru;
- 10 catei de usturoi;
- 100 ml suc de rosii;
- folie de aluminiu;
- sare si piper.

Preparare:

Pastravii se curata bine si se taie pe fiecare parte de 2-3 ori. Sa sareaza si pipereaza pestele.
Usturoiul se piseaza si se amesteca cu sucul de rosii, patrunjelul tocat marunt, uleiul si cimbrul. Cu sosul astfel preparat se ung pastravii, atat pe interior, cat si pe exterior si se invelesc in folie de aluminiu. Se pune pe gratarul incins si se lasa cate 15 minute pe fiecare parte.
Dupa ce am dat pestele de pe gratar mai asteptam 10 minute pana la despachetare. 
Se serveste cu lamaie si cartofi copti sau nature.
Pofta buna!

 

 







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu