miercuri, 10 aprilie 2013

DESERT - TORTURI

 

 

TORT CU MOUSSE DE CAPSUNE SI CIOCOLATA

 

 


Numarul de portii: 8
Timpul de preparare: 40 min
Timpul de gatire: 1 Ora

 Dificultate: Usor


Ingrediente blat:

  • 4 oua
  • 60 g faina tip 0
  • 20 g cacao
  • 100 g zahar brun
  • 50 ml ulei de floarea soarelui
  • un praf de sare
  • 1/2 lingurita extract de vanilie

Umplutura:

  • 500 g capsune(300+200)
  • 4 linguri de zahar pudra
  • 300 ml frisca lichida
  • 8 g gelatina  
 Decor:

  • glazura de capsuni
  • 150 ml frisca lichida
  • 40 g ciocolata alba
  • 50 g migdale macinate 
  • 6 capsune

 

 Preparare:

Blatul:
 Blatul il preparam astfel:separam ouale,albusurile le mixam cu un praf se sare si jumatate din cantitatea de zahar pana obtinemo bezea tare.Galbenusurile le mixam si pe ele cu cealalta jumatate,pana ce zaharul e topit iar compozitia devine cremoasa si deschisa la culoare.Apoi incorporam albusurile la galbenusuri,adaugam faina amestecata inainte cu cacaua,cernute,iar la final punem si uleiul putin cate putin,amestecand pentru omogenizare.
Acoperim cu hartie de copt o forma cu inel detasabil de 24 de cm ,turnam compozitia si coacem 20 minute la 180°C.Il lasam la racit pe un gratar,apoi il taiem pe jumatate.
  
Umplutura:

 Spalam capsunele sub jet de apa cu tot cu codita apoi le uscam cu servetele de bucatarie .Din 300 de g  si 4 linguri de zahar pudra facem cu ajutorul blenderului un piure iar 200 g le taiem in jumatate sau in trei bucati,depinde cat sunt de mari.
Piureul obtinut il amestecam cu frisca mixata  si gelatina hidratata inainte in apa rece 10 minute,apoi topita la microunde sau la bain-marie(fara sa fiarba).
Amestecam bine pentru omogenizarea compozitiei si asamblam tortul in forma in care am copt blatul.
Asezam o jumatate din blat,punem un sfert din mousse sau chiar jumatate si asezam bucatile de capsune din loc in loc.
Completam cu restul  de mousse si cealalta parte de blat.Punem tortul la rece pentru cateva ore pana se intareste crema,apoi il putem decora.

Decorarea: 
 
Topoim glazurade capsuni la baie de abur amestecand continuu.Glazuram toata suprafata tortului, marginile le acoperim cu migdale macinate iar pe suprafata punem capsunile scufundate in ciocolata alba topita.
Il punem iar la rece o ora,doua si apoi putem servi! 

Pofta buna
 

 

 

 

Tort de mere




Numarul de portii: 8                    
Timpul de preparare: 20 min
Timpul de gatire: 40 min
Durata totala: 60 min
Dificultate: usoara





Ingrediente:
6-8 linguri zahar
1 lingura apa
6-7 mere potrivit de mari pentru o cratita de 2 l
dulceata/gem
½ cana apa

Blat
4 oua 200 g zahar
150 g faina6 linguri apa
4 linguri uleisare

Decor
frisca
fructe
sau glazura de ciocolata


Preparare:
Scoatem cotoarele merelor, astfel incat ele sa ramana intregi. Intr-o cratita de 2 l caramelizam zaharul cu o lingura de apa. Asezam in cratita merele cu gaura in sus. Umplem merele cu gem (sau dulceata) si adaugam ½ cana de apa si bagam cratita in cuptorul incins in prealabil, la foc potrivit. Scoatem merele cand aproape a scazut apa (aproximativ 20 min).Intre timp separam albusurile de galbenusuri. Punem putina sare peste albusuri si le batem spuma. Adaugam treptat 100 g zahar, amestecand cu mixerul pana obtinem o bezea. Separat amestecam galbenusurile cu 100 g zahar si putina sare. Adaugam 6 linguri de apa si amestecam pana se topeste zaharul. Cernem faina putin cate putin peste galbenusuri, astfel incat sa nu facem cocoloase. Punem si uleiul, apoi amestecam cele doua compozitii si turnam totul peste merele racite putin inainte. Bagam cratita din nou in cuptor la foc potrivit pentru 30-40 de minute, pana se rumeneste. Trebuie sa verificam din cand in cand, dar numai dupa ce au trecut primele 15 minute. Cand e gata, lasam tortul putin la racit, apoi il punem intors pe un platou (pentru a evita sa-l “imprastiem” pe masa, acoperim tortul cu platoul si intoarcem usor cratita). Tortul se orneaza cu frisca si fructe.

Pofta buna!


TORT DIPLOMAT



Numarul de portii: 8
Timpul de preparare: 30 min
Timpul de gatire: 1 Ora

 Dificultate: Usor


Ingrediente:

Blat:

4 oua
120 g zahar
120 g faina
esenta de vanilie
un praf de sare

Crema:

5 oua
200 gr zahar
300 ml lapte
2 plicuri gelatina
700 ml frisca
2 cutii compot tutti frutti

Topping:

kiwi, portocale, piersici,ananas din compot


Preparare:

La prepararea blatului am mixat timp de 25 de minute  cele 4 oua cu 120 g zahar, esenta de vanilie si un praf de sare, dupa care am adaugat 120 g faina, cernuta, in trei transe, amestecand usor cu lingura de lemn, de jos in sus. Compozitia a stat la cuptor cca 30 de minute, la 180 de grade. Este bine ca din cand in cand sa-l mai incercam cu o scobitoare.
Pentru crema ouale le mixam bine cu zaharul, pana s-au albit si si-au marit volumul; am adaugat apoi laptele, treptat, am omogenizat, iar amestecul obtinut l-am pus la fiert, intr-o oala cu fund dublu; am amestecat continuu, cu un tel; gelatina am hidratat-o in apa rece atat cat so acopere.
Cand crema a capatat consistenta, am adaugat gelatina, am omogenizat si am stins focul.  ATENTIE gelatina nu trebuie sa fiarba.
Am batut frisca bine si am incorporat crema rece, amestecand usor si adaugam si si fructele taiate si se omogenizeaza bine.
Pe un platou am pus blatul, insiropat cu siropul din compot, presaram bucati de fructe taiate marunt, apoi am turnat crema, am nivelat.
Se da la rece cateva ore,sau cine are rabdare pana a doua zi.
Se scoate pe un platou si se orneaza cu frisca si fructe din compot.

Pofta buna!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu