miercuri, 10 aprilie 2013

ANTREURI

Salata de vinete

 

Numarul de portii: 6
Timpul de preparare: 50 minute
Timpul de gatire: 25 minute
Dificultate: Foarte usor

Ingrediente:

1 kg vinete
o jumatate de ceapa mica
sare, piper dupa gust
50 ml ulei (putem folosi ulei de masline)
rosii (pentru decor)


Preparare: 


Coacem vinetele in tava(ca sa nu mai murdarim aragazul ), le curatam, le amestecam cu mixerul, adaugam ulei, sare si piper dupa gust. Dupa preferinta se poate adauga maioneza (mie unul nu-mi place) sau usturoi pentru cei carora nu le place ceapa (la fel nu-mi place dar sunt persoane care nu prefera ceapa).
Se foloseste o rosie ca decor.
Aceasta salata se serveste rece, cu rosii sau ardei.
Aceasta reteta poate fi servita si ca o reteta de post

Pofta buna!

 

 

Legume umplute cu crema de branza




Numarul de portii: 8
Timpul de preparare: 10 min
 Dificultate: Foarte usor

Ingrediente:- 3 rosii
- 3 ardei mijlocii 
- 2 castraveti
- 100 unt
- 100ml smantana
- 500gr brinza de vaci
- 1/2 de legatura de ceapa verde
- 1/2 legatura patrunjel verde
- sare, piper, chimen,usturoi, toate dupa gustul fiecaruia
Preparare
Se spala rosiile, ardeiul si castravetii dupa care li-se indeprteaza interiorul cu seminte iar rosiile se lasa la scurs pe un servet de bucatarie.Untul se mixeaza spuma ,se adaoga brinza data pe razatoare,se adaoga smintina, verdeturile tocate marunt si condimentele dupa gust.Pateul de branza preparat se introduce in legumele pregatite si se pune la frigider pentru aproximativ 30 min.Si in cazul in care va ramine crema de branza si nu mai sunt legume sau nu doriti sa umpleti foarte multe legume se pate servi simplu,pe paine.
Se spala rosiile, ardeiul si castravetii dupa care li-se indeprteaza interiorul cu seminte iar rosiile se lasa la scurs pe un servet de bucatarie.Untul se mixeaza spuma ,se adaoga brinza data pe razatoare,se adaoga smintina, verdeturile tocate marunt si condimentele dupa gust.Pateul de branza preparat se introduce in legumele pregatite si se pune la frigider pentru aproximativ 30 min.Si in cazul in care va ramine crema de branza si nu mai sunt legume sau nu doriti sa umpleti foarte multe legume se pate servi simplu,pe paine.

Pofta buna!








Oua umplute cu ciuperci






Numarul de portii: 8
Timpul de preparare: 20 min
Timpul de gatire: 20 min
Dificultate: Usor




Ingrediente

7 oua fierte;
sare;
 piper;
 praf de usturoi
1 cutie de ciuperci in conserva
patrunjel
Pentru maioneza: 
1 galbenus nefiert(pt maioneza)
ulei
1/2 lingurita mustar

Preparare

 Intr-o cratita, punem apa cu sare si punem ouale la fiert. Le lasam la fiert, pana devin tari, aproximativ 5 minute,se curata de coaja si se taie pe lung in doua.Galbenusurile se adauga in robotul de bucatarie (sau se mixeaza cu mixerul sau blenderul),se opreste unul pentru maioneza.
Scoatem cu grija galbenusul din fiecare jumatate de ou.

Ciuperciile se scurg de apa din conserva si se pun in intr-o tigaie la prajit cu putin ulei .Adaugam sare,piper si praf de usturoi,si patrunjelul tocat marunt.Se lasa cateva minute pe foc,dupa care se dau deoparte sa se raceasca.

Pentru maioneza:

Se prepara maioneza din galbenusul tare si galbenusul crud,sare,piper si ulei putin cate putin.Cand e aproape gata se adauga mustarul si jumatate de lingurita de apa(se mai deschide la culoare de la apa).

Se adauga in blender ciuperciile,si 3-4 linguri de maioneza.Se mixeaza totul bine si se incepe sa se umple ouale cu compozitia formata.

Se orneaza cu maioneza si patrunjel,si se dau la rece jumatate de ora.
Ouale umplute sunt gata de servit. 

Pofta buna!




Pateu de casa




Numarul de portii: 8
Timpul de preparare: 10 min
 Timpul de gatire: 20 min
 Dificultate: Foarte usor


Ingrediente:

- 400 gr ficat de pui
- doua galbenusuri de ou
- 80 gr unt
- 30 ml ulei de masline
- 2 cepe mici
- sare si piper dupa gust

Preparare

Pentru inceput ficatul de pui se spala, il curatam de pielite si se da intr-un clocot cca. 2 min Cand ficatul este fiert, adica dupa vreo 15 - 20 de minute, il scurgem si pastram o cana din apa in care a fiert. Lasam ficatul sa se raceasca, iar apoi il dam prin tocatorsau il taiem marunt si il pasam cu furculita, mixerul, blenderul, robot (ce avem fiecare).Dupa aceasta etapa, punem ouale la fiert, pentru oua tari; intr-o tigaie antiaderenta puneti la fiert ceapa taiata marunt si ficatul curatat cu 150-200 ml de apa. Adaugati ficatul fiert, galbenusurile de ou, untul moale, sarea si piperul si uleiul de masline. Nu prajiti ceapa in uleiul de masline ci puneti-l crud in robot sau bolul pentru mixat. Mixati compozitia pana la omogenizare si, daca e cazul, mai adaugati una, doua linguri de ulei de masline sau unt, daca preferati. Puteti inlocui untul cu  margarina, ulei de masline sau cu o crema de branza.Adaugati sare si piper (condimente) dupa gust.

Pateul de casa se serveste cu paine proaspata de casa sau pus in interiorul unor lelume curatate de samburi (rosii, ardei, castraveti) sau alaturi de acestea.

Pofta buna!







                         Fasole bătută




Numarul de portii: 4
Timpul de preparare: 20min
Timpul de gatire: 1h30min 
Dificultate: Usor




Ingrediente

500 g fasole uscată
2 foi de dafin
2 cepe mari
3 linguri pastă de tomate
1 căpăţână de usturoi
sare
piper
ulei


Preparare:


Se lasa fasolea la inmuiat in apa rece, de pe o zi pe alta si apoi se fierbe. După ce dă în câteva clocote, se aruncă apa şi se pune din nou la fiert. Se adaugă foile de dafin şi se lasă să fiarbă la foc mic până ce boabele s-au înmuiat.
Se taie cepele marunt, se presară cu sare şi piper şi se pun la călit în puţin ulei, apoi se adaugă apa şi se lasă să se înnăbuşe. Când e înmuiată se adaugă pasta de tomate şi se mai lasă putin pe foc. Se dă deoparte.Fasolea fiartă se scurge de apa în care a fiert,  dar avem grija sa mai ramana si zeama caci altfel iese prea uscata, se pune în vasul mare al robotului de bucătărie, sau se pune intr-un bol si mixam cu un mixer sau blender, se adaugă ulei, sare şi usturoi, apoi se mixează bine până ce se obţine o pastă omogenă. Dupa preferinta se poate prefera un varf de cutit de boia dulce.Se serveşte crema de fasole cu ceapă călita deasupra si se mai poate servi alaturi de un carnat de casa si muraturi.



Pofta buna!








DOVLECEI PANE CU SOS DE USTUROI




Numarul de portii: 8
Timpul de preparare: 20 min
Timpul de gatire: 20 min
Dificultate: Usor


Ingredinte:

2 dovlecei, sare, piper, 50 gr faina.
Sos: 5 catei de usturoi, 20 gr smantana grasa, castravete ras fin, sare, 30 ml apa minerala

Compozitia de pane: 3 oua, 100 ml apa, sare, 200 gr faina , ulei pentru prajit.
patrunjel pt decor

Preparare

Dovleceii se spala, se taie rondele si se tin cu sare, piper cca 1 ora. Se pregateste compozitia de pane: intr-un vas mixam ouale, adaugam apa, faina, sare, si omogenizam . Sosul: intr-un bol punem catei de usturoi pisati, adaugam un sfert de castravete ras fin, smantana, sare, apa minerala si amestecam bine. Dovleceii se scurg de zeama obtinuta, se tamponeaza pe un servet astfel incat sa indepartam umiditatea, se trec prin faina, apoi prin compozitia de pane si se pun la prajit intr-o tigaie cu ulei incins. Se prajesc bine pe ambele parti.
Ii scoatem pe prosoape de hartie sa se scurga de surplusul de ulei.
Servim dovleceii calzi cu sosul de usturoi si decorati cu patrunjel verde.

Pofta buna!


Chiftelute indiene cu ceapa



Chiftelute indiene cu ceapaNumar portii: 4
Timpul de preparare: 15 Minute
Timpul de gatire: 15 Minute
 
Durata totala: 30 min
Dificultate: usoara

Este un antreu pentru 4 portii, se prepara in doar 3min si este foarte usor de facut.

Ingrediente:

* 3 cepe mari,
* 1 ardei iute tocat,
 sau fara dup preferinta
*4 catei de usturoi 
* 1 lingurita de Garam Masala (condiment indian, il gasiti in comert sau il puteti prepara http://www.cevabun.ro/garam-masala/)
* 1/2 lingurita de chimen
* 1/2 lingurita de coriandru, zdrobite in mojar ( sau gata pisate, daca aveti)
* 1lingurita de tumeric, 
condiment indian, il gasiti in comert
* 1 lingura de zeama de lamaie,
* 100g faina,
* 175 ml lapte
* o lingurita si jumatate de zahar si de sare

 

Mod de preparare:


Taiati cepele feliute subtiri, puneti-le intrun bol si adaugati celelate ingrediente. Daca compozitia e prea uscata, mai adaugati un pic de lapte.
Apoi bagati compozitia la frigider pentru jumatate de ora, cat sa se imprieteneasca aromele unele cu altele.
Se vor forma chiftelute care se vor praji in tigaia preincalzita. Dupa ce se rumenesc pe o parte se prajesc si pe cealalta. Se pot praji si la cuptor. Se pot scoate pe o bucata de hartie absormata..sunt ceva mai light..absorbint uleiul;)
Chiftelutele indiene cu ceapa se servesc si calzi si reci ca aperitive.

Pofta buna!


 

 

Cartofi umpluti

 

Numarul de portii:4
Timpul de preparare: 20 min
Timpul de gatire: 20 min
Dificultate: Usor

Ingrediente:

- 6 cartofi potrivit de mari si aproximativ de aceeasi marime, fierti in coaja
- o ceapa
- jumatate de ardei
- 200 gr kaizer sau bacon (sau ceva sunculita, dar mai grasa)
- 200 gr sunculita taraneasca (fara asa multa grasime)
- 100 gr cascaval
- o conserva mica de ciuperci
- 125 gr mozzarella

 

 Preparare


 Taiem kaizerul cubulete, ceapa si ardeiul ii tocam marunt. Punem kaizerul la prajit intr-o tigaie teflonata, fara ulei (o sa se topeasca din grasimea lui). Cand e aproape prajit, adaugam ceapa si ardeiul si mai lasam cateva minute sa se caleasca impreuna. Adaugam apoi un sfert de cana de apa, sa se inabuse legumele. Cand apa a scazut, adaugam sunculita si apoi ciupercile. Lasam la racit.
 Curatam cartofii de coaja si ii taiem in 2, pe lungime. Scobim miezul fiecarui cartof cu ajutorul unei lingurite.
Pana am executat operatiunea "scobit cartofi", umplutura s-a racit, deci adaugam cascavalul ras pe razatoare. Omogenizam. Umplem cartofii cu aceasta compozitie si ii punem intr-o tava unsa cu unt. Peste fiecare cartof asezam o felie de mozzarella si peste presaram oregano.
Dam la cuptorul preincalzit vreo 10-15 min, la foc mare, pana se topeste mozzarella si se rumeneste putin.
Simplu de facut, repede si deliciosi, cartofii astia pot fi atat felul principal sau pot fi foarte bine serviti pe post de gustare calda(sau chiar si rece) la un party, de exemplu. 

Pofta buna!








Clatite brasovene gratinate





Numarul de portii:8
Timpul de preparare: 60 min
Timpul de gatire: 20 min
Dificultate: Usor

Ingrediente

        Clatite:
  • 1 l lapte
  • 3 oua
  • 650 g faina
  • 3 linguri ulei
  • o lingurita sare
  • o lingurita zahar
         Umplutura:
  • 1 piept de pui
  • 500 g ciuperci proaspete
  • o ceapa
  • o legatura marar
  • 3 linguri cu smantana
  • o lingura faina
  • 100g cascaval ras
  • sare
  • piper
  • o legatura de marar
        Topping:
  • 2 linguri cu smantana
  • 3 linguri cu lapte
  • 100g  cascaval ras

 

 Preparare:


Pregatim mai intai umplutura. Ceapa se taie cubulete si se caleste in putin ulei de masline, apoi se adauga ciupercile taiate feliute (bineinteles curatate si spalate) si se lasa pe foc pana scade zeama. Se condimenteaza cu sare si piper. Pieptul de pui se taie cuburi micute si se caleste separat in putin ulei. Se lasa pe foc pana scade toata zeama lasata, apoi se rastoarna peste ciuperci. Daca aveti puteti folosi wok-ul, fiind destul de inalt si incapator. Se mai pune un pahar cu apa si se lasa la inabusit, amestecand din cand in cand. La final se adaugam smantana amestecata cu faina si putina apa si se lasa sa scada bine sosul. Se presara mararul tocat marunt si cascavalul ras si se amesteca bine. Se pune amestecul intr-un vas de iena si se tine la cald, cu capac.
Se amesteca ingredientele pentru clatite si se coc intr-o tigaie mai mare. Ies cam 20 de clatite, eu am folosit doar 16, cate doua clatite de portie.
Se umplu clatitele si se impacheteaza bine capetele, apoi se aseaza intr-un vas termorezistent. Smantana pentru topping se amesteca cu laptele si se toarna peste clatite, iardeasupra cascavalul ras. Se pune vasul in cuptorul incins pana se topeste cascavlul si se rumeneste usor. Va fi putin crocant, extraordinar de bun! Se serveste fierbinte.

Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu