miercuri, 10 aprilie 2013

CIORBE/SUPE

 



CIORBA RADAUTEANA




 Numarul de portii: 6
Timpul de preparare: 60 min
 Timpul de gatire: 60 min
 Timp total: 2 ore 
 Dificultate: Usor

Ingrediente:                                         
o jumatate pui
2 morcovi mari
1 ceapa mare
otet
usturoi
400 ml smântâna 20%
4 oua
patrunjel


Preparare:

Primul proces
Am pus la fiert jumatatea de pui alaturi de condimente de tip Knorr si sare si se lasa la fiert pana cand se desprinde carnea de pe os si face spuma.

Partea a 2-a
Dupa ce am luat spuma, am adaugat morcovul si ceapa taiate bucati mai mari si am lasat sa fiarba cca 30 minute, sau pâna atunci când carnea se desface usor de pe oase.

Partea a 3-a
Am scos carnea si legumele separat. Carnea am rupt-o fâsiute, iar morcovul l-am taiat rondele.
Zeama am strecurat-o de 2 ori.
Carnea si legumele se taie in bucati mici (se arunca pielea si oasele) si se pun inapoi in supa, la fiert. Intre timp se bat impreuna, cu mixerul, smantana si galbenusurile de ou. Cand supa da in clocot, se toarna compozitia de smanatana si ou, amestecand continu În zeama strecurata am adaugat carnea si morcovul. Am dat focul mic si am pus mujdeiul facut din 5 catei de usturoi, sare si apa. Am pregatit o maia din 4 galbenusuri si 400 g smantâna, apoi am luat cu polonicul din zeama si am adaugat in amestecul de smântâna, pâna ce acesta ajunge la temperatura ciorbei. Imediat am adaugat smantâna în ciorba si am amestecat bine. Am oprit focul si am adaugat patrunjel proaspat, tocat marunt.

Partea a 4-a
Am servit cu pâine de casa si ardei. Se mai poate adauga si smântâna..si otet dupa gust

Pofta buna!






Supa cu galuste






Numarul de portii: 6
Timpul de preparare: 15 min
Timpul de gatire: 45 min
Dificultate: Foarte usor

 

Ingrediente:


  1. 1/2 pui
  2. 4 morcovi
  3. 2 cartofi
  4. 1/2 telina
  5. 1 pastarnac
  6. 1 radacina patrunjel
  7. 2 cepe
  8. 2 oua
  9. 3 linguri ulei
  10. 10 linguri de gris
  11. sare
  12.  ulei
  13.  vegeta

Preparare:


Se poate prepara din pui si legume sau doar de legume.

Prima etapa

Se spala si curata legumele si in cazul in care doriti cu carne de pui se spala si se portioneaza puiul in bucati mari.

Partea a 2-a

Dupa ce s-a portionat puiul in bucati mari se pune la fiert in apa cu sare si se ia spuma in timpul fieberii.
Se pun radacinoasele la fiert incepand cu pastarnacul , morcovul si telina,si la 10 minute cu ceapa si cartoful. Se lasa sa fiarba la foc mic inca 20 minute si presaram sare dupa gust.
Inainte de a pune galustele dati focul pe mic sub oala cu supa astfel inca aceasta sa nu clocoteasca, altfel galustele s-ar imprastia.


Partea a 3-a

Pentru galuste se freaca cele 2 oua cu un praf de sare si 3 linguri de ulei,la care adaugam cele 10 linguri de gris.
Am batut ouale cu sare si ulei. Am adaugat apoi grisul in ploaie, cate o lingura pe rand, amestecand dupa fiecare pana am obtinut consistenta dorita.
Cu o lingurita formati galustele in supa si astefel, inmuiati lingurita in supa pana se infierbanta (cateva secunde), apoi luati aluat cu ea si scufundati-o in supa sa se desprinda galusca. Repetati pana terminati aluatul iar daca obeservati ca prima galusca se imprastie inseamna ca ati pus prea putin gris, va opriti si mai adaugati putin.
Se vor pune la fiert imediat  dar sa nu clocoteasca foarte rau ca le sparge. Se fierb cam 15 minute dar este de preferat sa incercam galustele!
Legumele si puiul ramas se pot manca fie separat, fie impreuna;  fie se pot pune in farfurie in momentul servirii sau se pot amesteca cu putina maioneza si servi cu paine prajita.


Pofta buna!





Ciorba de perisoare





Numarul de portii: 4
Timpul de preparare: 20 min
Timpul de gatire: 1 ora
Dificultate: Usor



Ingrediente:


- 600-700 gr carne de vita(sau de porc… sau amestecata)
- ceapa
 - ardei rosu
- telina
morcov
- orez
- un ou
patrunjel
pasta de tomate
- piper /cimbru


Preparare:


Punem legumele intr-o oala in care am pus apa la fiert si le lasam cam 40-50 de minute pe foc. Facem mingiute de carne din amestecul de vita, orez, ou, condimente, se omoginezeaza bine pasta cu mana ca pentru mici. Cu mainile umede se formeaza perisoarele de dimensiunea unei nuci si le adaugam in supa, una cate una, avand grija sa fie asezate pe toata suprafata oalei dupa care dam focul mic si le mai lasam cam 30-40 minute.
Spre sfarsit, acrim cu bors sau sare de lamaie ,facem cateva zdrente de ou si adaugam verdeata.

Se serveste fierbinte si dupa preferinta cu smantana cu patrunjel tocat.

Pofta buna!





Supa crema de morcovi

 cu portocale

 



Numarul de portii: 4
Timpul de preparare: 10 min
Timpul de gatire: 20 min
Dificultate: Foarte usor

Ingrediente:

  • 1. 1 L supa de legume (daca nu ai facuta in casa, foloseste un cubulet Knorr)
  • 2. 4-5 morcovi mari
  • 3. 3 cartofi potriviti
  • 4. sucul de la o portocala mica
  • 5. 4 linguri smantana
  • 6. o legatura depatrunjel
  • 7. sare, piper

Preparare: 

Intr-o oala incapatoare, se pune 1 L de apa. Cand incepe sa fiarba, se pun cubuletul Knorr, morcovii taiati rondele si cartofii taiati bucati. Se lasa sa fiarba cam 20 de min pana poti strapunge legumele cu o furculita. Se scot legumele intr-un vas, pastrand zeama. Se adauga sucul de portocala si se mixeaza fie in blender fie cu mixerul de legume. Apoi se toarna treptat din zeama in care au fiert legumele pana obtii consistenta dorita. Se serveste cu smantana si patrunjel.

Pofta buna!

 

 

Bors cu afumatura 

 

 



Numarul de portii: 4
Timpul de preparare: 20 min
Timpul de gatire: 1 ora
Dificultate: Usor


 Ingrediente:

  1. 500 gr coasta afumatasau garf afumate
  2. 5 cartofi
  3. 1 ardei
  4. 2 cepe
  5. 3 morcovi
  6. telina
  7. o cutie rosii decojite
  8. taitei sau fidea
  9. bors magic sau bors de putina1L
  10. sare 
  11. o legatura de leustean 

     

    Preparare: 

    Carnea afumata,coastele,se spala si se pun la fiert in apa rece. Cand sunt pe jumatate fierte, se adauga ceapa curatata si taiata marunt,  morcovii curatati si dati prin razatoarea mare, ardeiul curatat si taiat cubulete mici si telina taiata cubulete.
    Cand legumele sunt la jumatatea fierberii se adauga cartofii curatati,spalati si taiati cuburi potrivite si rosiile decojite.
    Cand e aproape tot fiert se adauga taiteii care fierb repede si dupa se acreste borsul dupa gustul fiecaruia.
    Se sareaza si la urma se adauga verdeata tocata marunt.
    Se poate servi dupa preferinta cu ardei iute si smantana.
    Pofta buna!

 

 Supa crema de dovleac

 
 Numarul de portii: 4
Timpul de preparare: 15 min
Timpul de gatire: 15 min
Dificultate: Foarte usor

 

Ingrediente:

- 800 g dovleac
- 1 1/2 cubulete de supa (1 cubulet la 500 ml apa) sau 1 l supa de legume
- zeama de la o lamaie
- sare

-  piper
- 1 lingura de patrunjel tocat
- 150 ml smantana mai groasa


 

Preparare:

 

Curatati dovleacul de coaja, indepartati mijlocul cu semintele si pulpa o taiati in bucatele sau in fasii. Intr-o oala, puneti bucatile de dovleac, acoperindu-le cu apa sau cu supa de legume si se lasa la fiert aprox. 10min.  si cand apa da in clocot, adaugati cubuletele de supa.
Micsorati focul si mai lasati vreo 10 minute, pana dovleacul se inmoaie de tot, aproape de macerare. Aruncati cam o cana din zeama si din ce ramane faceti un piure de dovleac, punand in mixer sau blender, polonic dupa polonic.
Incorporati si zeama de lamaie. Adaugati sare si piper. Puneti supa-crema in 4 boluri. In fiecare, adaugi cate 2 linguri de smantana si patrunjel verde. Supa poate fi servita si decorata cu seminte de dovleac prajite si paine prajita sau crotoane.
Gustul de dovleac al acestei supe este foarte puternic.Rezultatul fiind cremos, delicios, deosebit...


Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu