Tochitura moldoveneasca
Numarul de portii: 4
Timpul de preparare: 10 min
Timpul de gatire: 1 Ora
Dificultate: Usor
Ingredinte:
- 500gr. carne proaspata de porc, taiata bucatele mici
- 4 carnati afumati
- 150gr. branza sarata de oaie
- 4 oua
- ulei
- cimbru
- sare, piper
- 3-4 catei de usturoi zdrobiti
2. Mamaliga: malai, apa, sare.
Preparare:
Spalati carnea si stergeti-o cu prosoape absorbante de bucatarie si se taie cubulete carnea si carnatii.Pentru inceput facem mamaliga care trebuie sa fiarba la foc mic, acoperita 35-40min., avand grija sa o "invartim" si amesteca cu grija ca sa nu avem probleme cu "cocoloasele", timp in care ne ocupam de tochitura.Intr-o tigaie punem carnea sa se prajeasca/rumeneasca, acoperim cu un capac si lasam pe foc mic 3-4 min. Cand s-a rumenit, adugam sare, piper, cimbru si usturoiul pisat si lasam inca 20-25 min pe foc.Intre timp, taiem carnati in bucati potrivite si ii adugam si pe ei in tigaie. Mai lasam pe foc pana se fac si carnatii si lasam la foc mic...in timp ce in alta tigaie facem ouale ochiuri.Mamaliga intre timp s-a facut si totodata si tochitura este gata.Tochitura moldoveneasca se serveste pe un platou alaturi de un ou ochi, branza raza de oi, castraveti murati si mamaliguta.
Pofta buna!
Peste cu sos de rosii si masline
Numar portii: 4
Timpul de preparare: 15 min
Dificultate usoara
Ingrediente
- 4 fileuri de peste cod, pangasius sau macrou
- 2 cepe potrivite
- 1-2 catei de usturoi, tocat
- 100 g masline(fara sambure si taiate)
- 5-6 linguri de ulei de masline(se poate folosi si ulei de floarea soarelui)
- o conserva de rosii in suc propriu 400g si 2 linguri de pasta de tomate
- 10-15 masline negre, fara samburi
- o frunza de dafin
- patrunjel tocat
- ½ lingurita de zahar
- sare si piper dupa gust
Se pun 4 linguri ulei de masline intr-o cratita pe foc, se adauga usturoiul si se prajeste usor pentru 20 de secunde si se aduga ceapa tocata fin.
Cand devine sticloasa se adauga pasta de tomate si se amesteca timp de 30 de secunde. Apoi adauga rosiile taiate si se fierb timp de 10-15 minute si se mai aduga pasta de tomate pana se ingroasa. Adaugati zaharul si condimentati cu sare si piper.
Intr-o tava de cuptor puneti cele 3-4 linguri de ulei de masline ramase. Puneti bucatile de cod sau pangasius cu partea alba in sus si pielea jos. Turnati peste peste sosul de tomate si imprastiati maslinele fara samburi si taiate in felii.
Se coace în cuptor timp de 10-15 minute pana cand carnea a devenit opaca. Se scoate din cuptor si se presara cu frunze de patrunjel tocat, inainte de servire
Se poate servi cu mamaliguta!
Pofta buna!:)
Timpul de preparare: 15 Minut(e)
Timpul de gatire: 30 Min
Durata totala: 45 min
1 piept de pui mare dezosat
100 gr. susan
- Boia
- 3 oua
- jumatate de lamaie
- 2 lingurite mustar
- 100 ml. ulei (preferabil de masline)
- amidon
- o leg. marar verde
- sare, piper
Se spala pieptul de pui si se taie felii si se lasa la rece 10 minute Se bat ouale bine si se amesteca cu sosul de soia, cu mustarul si cu mararul tocat si se stoarce si lamaia. Dupa ce s-au amestecat bine se toarna amidonul si o lingurita de susan. Pasta obtinuta trebuie sa aibe consistenta smantanii.
Apoi pieptul de pui il condimentam bine cu sare , piper , boia si dam fiecare fasie prin faina , ou si susan.
Apoi fasiile le coacem la foc mic , dar nu le punem in ulei , numai cand uleiul este incins (pentru ca altfel vor trage uleiul foarte tare) si cu cat dorim sa se simta aroma de susan cu atat prajim putin mai tare. Se lasa la prajit (puiul se prajeste la foc mic) pe ambele parti pana cand primeste o culoare aurie. Atentie insa , daca sunt prea prajite devin amarui!!
Merg foarte bine cu o garnitura de cartofi sau orez.
Ficatei prajit cu ciuperci si smantana
Numarul de portii: 4
Timpul de preparare: 15 Minut(e)
Timpul de gatire: 30 Minut(e)
Dificultate: Foarte usor
350 gr ficatei
500 gr ciuperci
60 gr smantana
10 gr de unt
2 linguri de faina
o ceapa
5 catei de usturoi
sos de rosii
10 gr mustar
cimbru
o legatura de patrunjel
sare
piper
Preparare
Se curata spala si si taie ceapa, la fel si ciupercile.
Se dau ficatei printr-o lingura de faina, se topeste untul intr-o tigaie se adauga ficateii si se lasa sa se prajeasca pe fiecare parte aproximativ 2-3 min. Cand s-au prajit se scot din tigaie. Dupa care se adauga ceapa si ciupercile taiate si se calesc timp de 5 - 10 min iar apoi se adauga sosul de rosii cimbrul si piperul si se mai lasa la foc mic 5 min urmand a se adauge ficateii.
Intr-un castron se amesteca faina ramasa (o lingura) cu smantana si se adauga compozitia in tigaie si se amesteca compozitia, se dauga apoi mustarul si usturoiul taiat marunt. Amestecam bine ingredientele si adugam sare dupa gust, Dam focul mai mic si lasam mancarea pe foc timp de 5 - 10 minute.
Se asezoneaza cu patrunjel tocat marunt.
Se poate servi cu mamaliguta.
Friptura de ied cu sos de rosii si usturoi verde
Numarul de portii: 4
Timpul de preparare: 10 min
Timpul de gatire: 1 Ora
Dificultate: Usor
Ingrediente:
- 5 buc. carne ied
- 5 fire usturoi
- 1 varf oregano uscat
- 1 varf piper mixt
- 1 varf sare
- 1 lingura ulei de floarea soarelui (sau de masline)
- 1 buc. patrunjel verde
- 1 morcov
- 1 rosie
- 1/2 lamaie
- 250 ml sos de rosii
- 1 varf condimente
Preparare:
Se curata de pielite, se spala bucata de ied si apoi se inteapa din loc in loc si se impaneaza cu usturoi si se condimenteaza dupa gust: sare, piper, oregano, condimente la plic. Din usturoiul verde se fac impletituri care se pun printre bucatile de carne.
Se stropeste carneacu putin ulei si se aseaza intr-o tava in care
se pune sosul de rosii, o cana cu apa, morcovul, rosia, lamaia ,toate taiate
rondele si patrunjelul verde.
Se da la cuptor si din cand in cand se mai stropeste cu zeama din tava.
Se lasa sa se rumeneasca bine , se scoate din cuptor si se serveste alaturi de o garnitura.
Pofta buna!
Piept de rata cu sos de portocale
Numar portii: 4
Timpul de preparare: 15 min
Dificultate usoara
Ingrediente:
- 2 bucati piept de rata cu piele;
- sare si piper.
Sos de portocale:
- 100 gr demi-glace de rata (baza pentru sosuri);
- 2 lingurite lichior de portocale;
- 60 ml suc de portocale proaspat stors;
- 1 lingurita otet de vin alb;
- 1 lingurita amidon;
- sare.
Preparare:
Pielea de pe pieptul de rata se cresteaza usor (fara a cresta si
carnea), se sareaza pe partea opusa, apoi se lasa sa stea la temperatura
camerei, 1 ora, cu pielea in jos. Se incinge o tigaie nonaderenta, se
sterge pieptul de rata de apa in exces, se sareaza si pipereaza pe
ambele parti, apoi se aseaza in tigaie calda cu pielea in jos, la foc
mic. Se lasa pe foc pana cand grasimea se topeste sub piept, apoi se
mareste flacara si se mai tine pana se rumeneste (5-7 minute). Intoarcem
pieptul si pe cealalta parte si mai prajim 2-3 minute. Se da tigaia la
cuptor, la 200 C si lasam la copt intre 6-12 minute, in functie de cat
de bine facut doresti sa fie in interior pieptul.
Cand pieptul este gata se scoate din tigaie si se pune la racit. In
aceeasi tigaie in care am gatit pieptul de rata vom gati si sosul de
portocale. Se scurge grasimea din tigaie astfel incat sa mai ramana 2-3
linguri. Se adauga demi-glace, otet si lichior, apoi se fierbe timp de 1
minut. Amidonul se dizolva intr-o lingura de apa rece, apoi se adauga
peste sos. Cand sosul devine vascos se adauga si sucul de portocale si
se mai tine la fiert 2-3 minute. Se scurge sosul printr-o sita si se
adauga putina sare.
Feliem pieptul de rata, turnam deasupra putin sos si servim cat inca
este cald. Se poate servi alaturi de piure de cartofi sau de morcovi.
Pofta buna!
Cartofi franțuzești
Numarul de portii: 6
Timpul de preparare: 10 min
Timpul de gatire: 1 Ora
Dificultate: Usor
Ingrediente
1 kg cartofi albi
250 g șuncă afumată
3 ouă fierte tari
3 castraveciori murați
100 ml smîntână grasă
100 ml lapte
100 g brânză rasă
1 ceapă
2 linguri cu ulei
2 ouă
unt
pesmet
sare
piper
Mod de preparare
Fierbe-ti cartofii în apă cu
sare și curățatii de coajă cât sunt călduți. Lasătii să se răcească și
feliati cartofii. Taiati cubulețe șunca, ouăle fierte și castraveciorii.
Încingeti uleiul într-o tigaie și căliti ușor ceapa feliată. Când e aurie, adaugati și șunca și lasati-o 2-3 minute.
Ungeti
cu unt o tavă și presară pesmet. Puneti un strat de cartofi, unul de
felii de ouă, șuncă și ceapă, castraveții bine scurși. Ultimul strat
trebuie să fie din cartofi.
Bateti laptele cu smântâna, adaugă ouăle rămase, brânza dupa care se sărează și
piperează. Toarnati amestecul în tavă și dati la cuptorul încins până
budinca devine aurie deasupra aproximativ 15-20 min. Dupa preferinta, puteti turna suc de rosii peste budinca inainte de a o introduce la cuptor.
Se poate servi deasupra cu smantana si patrunjel verde
Se poate servi alaturi de o salată verde.
Pofta buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu