Drob de miel
Numarul de portii: 8
Timpul de preparare: 90 min
Timpul de gatire: 40 min
Timpul de gatire: 40 min
Timp total: aprox 2 ore
Dificultate: Usor
Dificultate: Usor
Ingrediente:
5oo gr ficat de pui
4 oua fierte
4 oua crude
4 legaturi de ceapa verde
3 legatura patrunjel
3 legatura marar
2 felii de paine
o cana lapte
sare,piper
pesmet
prapur de miel
Preparare
Maruntaiele mielului si ficateii de pui se pun intr-o cratita cu apa rece pentru o ora, sa iasa tot sangele din ele. Se vor pune la fiert in apa cu sare. In momentul in care face spuma (face sigur), vom spumui. Punem la fiert 4 oua, pana devin tari aproximativ 5-6 minute de cand clocoteste apa.Ceapa verde, patrunjelul si mararul se toaca marunt. Maruntaiele fierte bine se lasa sa se raceasca dupa care se dau prin masina de tocat impreuna cu feliile de paine inmuiate in lapte. Se amesteca cu verdeata tocata si cu ouale crude. Condimentam cu sare si piper.
Intr-o tava de chec pe care o vom unge cu ulei si o tapetam cu pesmet, punem prapurul cu marginile afara.Umplem tava pe jumatate cu compozitia de drob, aranjam oualele fierte si turnam si restul de compozitie peste.Acoperim cu prapurul.
Se da la cuptor pentru 40-45 min.
Intr-o tava de chec pe care o vom unge cu ulei si o tapetam cu pesmet, punem prapurul cu marginile afara.Umplem tava pe jumatate cu compozitia de drob, aranjam oualele fierte si turnam si restul de compozitie peste.Acoperim cu prapurul.
Se da la cuptor pentru 40-45 min.
Se scoate din tava si se taie felii dupa ce s-a racit.
Pofta buna si Paste Fericit!!
Drob de pui
Numarul de portii: 8
Timpul de preparare: 20 min
Timpul de gatire: 40 min
Dificultate: Foarte usor
Ingrediente:
1/2 kg
inimi si pipote
500 gr
ficat de pui;
2
legaturi ceapa verde;
1
legatura usturoi verde;
1
legatura marar;
1
legatura patrunjel;
1ou;
4ouafiertetari;
1linguraulei;
Sare si
piper dupa gust
Preparare:
Punem la fiert intr-o oala cu apa si sare inimi si pipote, cand sunt fierte adaugam ficateii, lasam sa fiarba si cand sunt fierte maruntaiele se scot si se toaca marunt. Adaugam aprox. 100 ml zeama in care au fiert maruntaiele, condimentam, adaugam ceapa si frunza de patrunjel, usturoiul si oul crud si se amesteca bine.
Intr-o tava
de chec punem folie, asezam 1/3 din amestecul de maruntaie, asezam ouale
fierte in mijlocul tavi si turnam restul din compozitie. Introducem la
cuptor aprox. 40 min pana ce prinde o crusta deasupra.
Pofta buna si Paste Fericit!
Drob vegetarian
Ingrediente:
1/2 kg
inimi si pipote
500 gr
ficat de pui;
2
legaturi ceapa verde;
1
legatura usturoi verde;
1
legatura marar;
1
legatura patrunjel;
1ou;
4ouafiertetari;
1linguraulei;
Sare si piper dupa gust
4ouafiertetari;
1linguraulei;
Sare si piper dupa gust
Preparare:
Punem la fiert intr-o oala cu apa si sare inimi si pipote, cand sunt fierte adaugam ficateii, lasam sa fiarba si cand sunt fierte maruntaiele se scot si se toaca marunt. Adaugam aprox. 100 ml zeama in care au fiert maruntaiele, condimentam, adaugam ceapa si frunza de patrunjel, usturoiul si oul crud si se amesteca bine.
Intr-o tava de chec punem folie, asezam 1/3 din amestecul de maruntaie, asezam ouale fierte in mijlocul tavi si turnam restul din compozitie. Introducem la cuptor aprox. 40 min pana ce prinde o crusta deasupra.
Pofta buna si Paste Fericit!
Drob vegetarian
Numarul de portii: 8
Timpul de preparare: 30 min
Timpul de gatire: 50 min
Dificultate: Usor
Pentru aceea dintre dumneavoastra care nu agreati preparatele din carne va voi prezenta o reteta usoara de drob din legume. Sper sa va placa..
Ingrediente:
- o cutie de pate vegetal de circa 125 de grame;
- 100 grame de orez;
- 125 grame de morcovi;
- 125 grame de cartofi;
- doua legaturi de usturoi verde;
- doua legaturi de ceapa verde;
- o legatura de marar;
- o legatura de patrunjel;
- sare;
- piper.
Preprare
Pentru inceput spalati orezul pentru a indeparta
faina, dar si impuritatile ce pot exista printre boabele sale. Se pune la
inmuiat intr-un vas cu apa timp de o jumatate de ora, apoi lasati-l la scurs.
Puneti orezul la fiert cu un praf de sare intr-o cantitate suficienta de apa,
pana cand bobul sau devine extrem de moale. Cand este gata, puneti orezul la
scurs;Spalati morcovii, apoi puneti-i la fiert cu un praf de sare pana cand
puteti strapunge cu usurinta cu lama unui cutit pulpa lor. Cand sunt gata,
lasati-i la scurs si la racit, curatati-i apoi de coaja si dati-i pe razatoarea
mare; Spalati cartofii, puneti-i la fiert cu un praf de sare. Fierbeti cartofii
la foc potrivit, nu incercati sa le grabiti fierberea pentru ca se vor distruge
la suprafata ramanand nefierti in interior. Cartofii ca si morcovii sunt gata
cand ii puteti strapunge cu usurinta cu un cutit. Scoateti cartofii intr-o
strecuratoare si lasati-i la scurs si la racit, apoi curatati-i de coaja si
dati-i pe razatoarea mare;Curatati usturoiul si ceapa verde, spalati-le bine si
tocati-le marunt incluzand si partea verde ce va da un plus de gust si de
culoare drobului;Spalati mararul si patrunjelul, lasati verdeata la scurs, apoi
tocati-o marunt;Puneti toate ingredientele intr-un vas incapator: orezul,
morcovii fierti rasi, cartofii fierti rasi, usturoiul si ceapa verde tocate
marunt. Amestecati bine pana la omogenizare, apoi adaugati verdeata tocata
mixand pana la uniformizare. Condimentati cu sare si piper dupa gust;Pornesti
cuptorul din timp, la 200 de grade sau in functie de cuptor incingeti cuptorul
la foc potrivit timp de o jumatate de ora;Pregatiti o forma
termorezistenta pe care o ungeti cu ulei si o tapetati cu faina;Cand
cuptorul s-a incins, adaugati compozitia in forma si introduceti drobul la
cuptor pana cand se rumeneste frumos la suprafata, iar testul scobitoarei va
iesi pozitiv, mai precis odata scoasa din interiorul drobului suprafata
acesteia este uscata;Lasati drobul sa se raceasca in cuptorul stins cu usa
deschisa pentru a evita rumenirea sa; Cand s-a racit sau cat timp este usor
caldut, scoateti-l din tava si taiati-l in feliute. Acest drob se
poate servi atat cald cat si rece, pe un platou, alaturi de o rosie, ridichi,
ceapa verde sau orice alta leguma preferati.
Pofta buna si Paste Fericit!
Ciorba de miel
Ingrediente:
- - 1 kg de carne de miel, cu os
- - 2-3 legaturi de ceapa verde
- - 1 ceapa uscata
- - 2 morcovi
- - 1 patrunjel radacina
- - 3-4 linguri de ulei pentru calit legumele
- - 30-40 gr de orez
- - 2 legaturi de leustean proaspat
- - tarhon
- - 1 l bors proaspat
- - 2 galbenusuri
- - smântâna
- - sare dupa gust
Preparare:
Carnea de miel, se spala foarte
bine, se portioneaza si se pune la fiert. Dupa ce da în clocot, se
arunca apa,carnea se spala bine de tot si se pune iar la fiert.
Intre timp se pregateste ceapa verde. Se spala si se va toca marunt atat parta alba cat si cea verde.Ceapa
verde si uscata, morcovii si radacinile albe se toaca ca pentru
ciorba,apoi se calesc in ulei. Zarzavatul calit se pune la fiert
împreuna cu carnea oparita.Spre final se adauga orezul spalat bine.Ciorba de miel se fierbe 1 ora, la foc mic, cu oala acoperita, se adauga orezul si dupa inca 15 minute, dupa
ce si orezul a fiert, se pune si borsul si am mai lasat la dat in
cateva clocote. Se lasa sa fiarba la foc mic. Când toate au fiert bine
si carnea se desprinde de pe os,se pune tarhonul si leusteanul tocat
marunt, fara de care ciorba de miel nu este deosebita.
Într-un
castron se bat cele doua galbenusuri, peste care se adauga putina zeama
de ciorba, evitând astfel sa se "taie" galbenusurile; apoi se toarna tot castronul în ciorba, dându-i astfel gustul si aspectul final.
Se mai lasa sa dea cateva clocote, se gusta apoi de sare, se stinge focul si se adauga la ciorba de miel smantana
Se acopera si se tine calda pana in momentul servirii.
La sfarsit adaugam leusteanul tocat marunt si potrivim de sare.
La sfarsit adaugam leusteanul tocat marunt si potrivim de sare.
Pofta buna si Paste Fericit!
Stufat de miel
500g carne de miel (pulpa am pus eu)
3 legaturi ceapa verde
3 legaturi usturoi verde
cativa catei de usturoi
o legatura marar
o legatura patrunjel
boia de ardei dulce
menta proaspata
bulion
sare, piper
o lingura faina
Preparare:
Carnea se spala, se taie bucati si se
pune la calit in ulei incins. Se stinge cu 1-2 cani de apa calda si se
lasa la inabusit cu un capac deasupra, pana cand carnea se patrunde
bine.
Ceapa si usturoiul se taie
si se adauga in cratita, peste carne, aproape de final. Se pune si
bulionul, boiaua, faina dizolvata in putin sos fierbinte si cateva
frunzulite de menta. Se condimenteaza cu sare si piper. Se mai da un
clocot si se pun marar si patrunjel din belsug.
Se poate servi cu mamaliga.
Se poate servi cu mamaliga.
Pofta buna si Paste Fericit!
Pasca
Numarul de portii: 8
Timpul de preparare: 20 min
Timpul de gatire: 100 min
Dificultate: Usor
Timpul de preparare: 20 min
Timpul de gatire: 100 min
Dificultate: Usor
Ingrediente:
Aluat:
650 g faina;
150 g zahar pudra;
250 ml lapte;
100 g unt;
2 linguri ulei vegetal;
3 oua; (doar 2 pt aluat si unul pt uns)
1 lingurita esenta de rom;
10
g drojdie uscata;
1 lingurita esenta de vanilie;
1 lingurita rasa de
sare
Umplutura:
500 g branza de vaci;
100 g zahar pudra;
50 g unt;
2 pachetele zahar
vanilat;
4 oua, pentru branza;
50 g smantana;
50 g stafide;
1 lingura
esenta de rom, pentru stafide;
1 lingura de gris;
1 lingura de faina;
coaja rasa de la 1 lamaie si de la 1 portocala;
1/2 lingurita cu sare;
1
lingura cu esenta de vanilie, pentru branza;
1 ou
o lingurita cu
smantana, pentru uns aluatul.
Preparare:
Prepararea aluatului de pasca:
IMPORTANT: TOATE INGREDIENTELE TREBUIE SA FIE ADUSE IN
BUCATARIE CU CEL PUTIN 6 ORE INAINTE DE PREPARARE, PENTRU A AJUNGE LA
TEMPERATURA CAMEREI. INAINTE DE PREPARARE, CU CEL PUTIN 1/2 DE ORA, SE
APRINDE CUPTORUL SI SE POTRIVESTE LA TEMPERATURA DE 180 DE GRADE,
LASANDU-SE PORNIT PE TOT PARCURSUL PREPARARII ALUATULUI.
NU TREBUIE SA AVETI SURSE DE CURENT (GEAM DESCHIS) IN ZONA UNDE PREPARATI ALUATUL, TEMPERATURA TREBUIE SA FIE CONSTANTA, DACA IL PREPARATI MANUAL.
NU TREBUIE SA AVETI SURSE DE CURENT (GEAM DESCHIS) IN ZONA UNDE PREPARATI ALUATUL, TEMPERATURA TREBUIE SA FIE CONSTANTA, DACA IL PREPARATI MANUAL.
Adaugam intr-un castron mare (sau un vas mai mare): laptele caldut, uleiul, zaharul, esenta de rom si de vanilie, untul
taiat cuburi mici, sarea, oul batut, faina, iar in final, peste faina,
drojdia (exact in aceasta ordine).
Amestecati usor cu o paleta de lemn pana incepe sa se lege aluatul. Cand
a inceput sa se lege, ungeti-va mainile cu unt/ulei si amestecati
vartos cel putin 1/2 de ora, pana obtineti un aluat moale si lucios.
Puneti vasul pe aragaz, la caldura, si acoperiti-l cu un prosop (vasul
trebuie sa fie foarte mare, fiindca aluatul isi dubleaza volumul).
Lasati-l la dospit circa 1 ora. Dupa trecerea acestei perioade de timp
aluatul, in mod normal, isi dubleaza volumul si este gata pentru a fi
folosit. Daca folositi un robot de bucatarie sau o masina de facut paine puneti ingredientele in aceeasi oridine si potriviti programul de facut aluat si intr-o ora si jumatate aveti aluatul gata.
Cat sta aluatul la dospit, preparati crema de branza. Puneti peste
stafide esenta de rom si amestecati pentru a se imbiba toate stafidele,
in mod uniform. Puneti branza intr-un mixer, peste care adaugati untul
si cele 4 oua. Mixati pana obtineti o pasta omogena. Adaugati apoi
zaharul pudra, zaharul vanilat, sarea, coaja de lamaie si portocala,
grisul, faina, smantana si esenta de vanilie, dupa care mixati bine
toate ingredientele pana obtineti o crema omogena.Dupa ce ati omogenizat compozitia, adaugati stafidele inmuiate in esenta de rom si amestecati usor cu o paleta. Aveti crema pentru umplutura gata.
Intre timp, daca s-a dospit aluatul, presarati pe masa de lucru faina din belsug si puneti aluatul pe masa. Se taie o data in 2 jumatati, o jumatate o lasati ca atare, iar cealalta jumatate taiati-o in 3 bucati.
Din prima jumatate (cea pe care o aveti intreaga) intindeti o foaie rotunda de cca 0,5 cm grosime, practic de marimea formei in care veti coace Pasca. Asezati foaia de aluat in forma si puneti-o pe aragaz (cuptorul trebuie sa fie potrivit la 180 de grade inca de cand ati inceput prepararea aluatului, deci trebuie sa fie cald in bucatarie).
Din cea de-a doua jumatate de aluat (cea pe care ati taiat-o in 3 bucati), folositi 2 dintre bucati pentru a face 2 suluri de grosimea creionului, pe care impletiti-le si asezati-le in tava, de jur imprejur, lipite de marginea tavii (apasati capetele, ca sa se uneasca intre ele). Lasati 30 de minute sa creasca, pe aragaz, acoperind tava cu un prosop de bucatarie.
Bucata de aluat ramasa (cea de a treia), se imparte in patru si se fac patru suluri de aluat, care se impletesc doua cate doua. Peste acestea puneti un prosop si le lasati-le 30 de minute sa creasca.
Intre timp puneti un galbenus de ou cu o lingurita de smantana intr-un bol si bateti-le bine. Aveti si sosul cu care sa ungeti, in final, aluatul.
Dupa ce au trecut cele 30 de minute, dati prosopul la o parte si turnati umplutura in forma, fara sa depasiti marginile laterale ale aluatului. Ungeti aluatul de jur imprejur, cu sosul de ou si smantana, dupa care adaugati si sulurile de aluat ramase, sub forma de cruce, pe deasupra umpluturii de branza.
Ungeti si crucea cu sos de ou si smantana, si Pasca este gata pentru a fi introdusa la cuptor.
Introduceti Pasca in cuptorul incalzit la 180 de grade, timp de 10 minute, dupa care reduceti temperatura la 160 de grade si lasati-o inca 40 de minute la cuptor. Dupa ce a stat la cuptor tot acest timp, scoateti Pasca, lasati-o sa se raceasca si poate fi servita.
Pofta buna si Paste Fericit!
Cozonac pufos cu nuca, cacao si rahat
Ingrediente:
Pentru 2 cozonaci:
1 kg faina
- 50 g drojdie
- 400 g zahar
- 500 ml lapte
- 100 ml ulei
- 6 oua
- coaja de la o lamaie
- 1 l-ta rom
- 3-4 buc de rahat
- 2 lg cacao
- nuca macinata
- vanilie
- 1 praf de sare
Preparare:
Preparam maiaua din drojdie+ 2 lg faina+ 50 ml lapte.
Se dizolva zaharul ( 350 g)si vanilia in restul de lapte, caldut.
Galbenusurile se freaca cu sare, coaja de lamaie.
Adaugam peste faina, maiaua, laptele, galbenusurile, treptat framantand continuu si la sfarsit, adaugam uleiul si mai framantam aprox. 5 minute dupa care lasam la dospit, 1 h.
Intre timp, amestecam nuca cu albusurile batute spuma, cu 50 g zahar , 2 lg cacao si romul.
Se portioneaza aluatul in 3 parti egale.
Intindem foaia de aluat, adaugam deasupra umplutura de nuca si rahat, rulam , stropim cu apa si presaram zahar...si punem in tava.Mai lasam la dospit cca 30 minute, dupa care dam la copt, 45 minute, la foc potrivit.
Secretul pentru a deveni pufosi este sa aducem cu cateva ore inainte ingredientele pentru a fi la temperatura camerei si de asemenea eliminarea albusurilor din aluat (se folosesc la umplutura) si incalzirea in prealabil a cuptorului cu cel putin 20 min inainte.
Pofta buna si Paste Fericit!
Se dizolva zaharul ( 350 g)si vanilia in restul de lapte, caldut.
Galbenusurile se freaca cu sare, coaja de lamaie.
Adaugam peste faina, maiaua, laptele, galbenusurile, treptat framantand continuu si la sfarsit, adaugam uleiul si mai framantam aprox. 5 minute dupa care lasam la dospit, 1 h.
Intre timp, amestecam nuca cu albusurile batute spuma, cu 50 g zahar , 2 lg cacao si romul.
Se portioneaza aluatul in 3 parti egale.
Intindem foaia de aluat, adaugam deasupra umplutura de nuca si rahat, rulam , stropim cu apa si presaram zahar...si punem in tava.Mai lasam la dospit cca 30 minute, dupa care dam la copt, 45 minute, la foc potrivit.
Secretul pentru a deveni pufosi este sa aducem cu cateva ore inainte ingredientele pentru a fi la temperatura camerei si de asemenea eliminarea albusurilor din aluat (se folosesc la umplutura) si incalzirea in prealabil a cuptorului cu cel putin 20 min inainte.
Pofta buna si Paste Fericit!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu