Sarmalute in varza acra de post
Numarul de portii: 8
Timpul de preparare: 5 min
Timpul de gatire: 60 min
Dificultate: Foarte usor
Timpul de gatire: 60 min
Dificultate: Foarte usor
Ingrediente:
- o varza murata
- 1 pachet soia granulat
- 300 grame de orez
- 2-3 cepe
- 2-3 morcovi
- 1cutie ciuperci
- ulei
- boia de ardei dulce
- bulion
- 1 legatura marar
- cimbru
- foi de dafin
- sare, vegeta, piper macinat
Preparare:
Varza se de spala si se pune la desarat, daca e nevoie. Granulele de soia, le lasam la muiat, in apa fierbinte aproximativ 10 minute.
Curatam ceapa, morcovii ii tocam si ii punem la calit, in putin ulei; cand s-a rumenit putin, adaugam boiaua, piperul, sarea si orezul spalat si il lasam 5 minute, la calit. Adugam ciupercile taiate marunt, granulele de soia, pe care le-am lasat in prealabil 10 minute la muiat, in apa fierbinte, mararul tocat si cimbrul, vegeta, sare si piper dupa gust. Pregatim frunzele de varza, invelim sarmalele le asezam in cratita si le punem la fiert. Deasupra punem un strat de varza tocata si foi de dafin. Cand sarmalele sunt aproape gata, adaugam bulion si mai lasam 10 minute sa dea in clocot.
Se poate servi cu mamaliguta si nardei iute.
Pofta buna si post usor!
Ardei umpluti cu ciuperci
Timpul de preparare: 5 min
Timpul de gatire: 55 min
Timpul de gatire: 55 min
Timp total: o ora
Dificultate: Foarte usor
Ingrediente:
10 ardei
2 cutii ciuperci
100 g orez
1 ceapa
ulei
sare, piper
1 kg rosii (3 linguri pasta de tomate)
cimbru uscat
patrunjel si marar verde
Preparare:
Se spala ardeii cu apa rece, se inlatura peretii interiori si semintele. Se dau deoparte si se pregateste umplutura. Se taie ceapa marunt. Se spala ciupercile si se taie cubulete mici. Ceapa tocata se pune impreuna cu orezul spalat la calit in ulei incins. Cind ceapa devine sticloasa, se stinge cu o cana de apa si se lasa sa fiarba pina cind se inmoaie orezul. Ciupercile tocate se adauga impreuna cu verdeata tocata, putin cimbru uscat, sare si piper peste orez. Cu acest amestec se umplu ardeii, se pun capacele de rosii si se aseaza intr-o cratita, in picioare. Se pune apa amestecata cu rosiile tocate ramase, sau cu pasta de tomate, cit sa acopere ardeii. Cratita se da la cuptor pentru 45 min. sau se poate fierbe mincarea si pe aragaz.
Pofta buna si post usor!
Tocana de legume cu orez
Numarul de portii: 4
Timpul de preparare: 15 min
Timpul de gatire: 30 min
Durata totala: 45 min
Dificultate: usoara
Ingrediente:
- 6 ardei copti
- 2 cepe
- 4 rosii (sau rosii la cutie)
- 5 linguri ulei
- 3 catei de usturoi
- 1 lingura bullion
- 100 ml suc de rosii
- 100 g orez
- 1 legatura patrunjel verde
- sare
Preparare:
Oparim rosiile, le curatam de pielita si le taiem marunt.
Separat, punem orezul la fiert intr-o oala cu un praf de sare. Dupa ce s-a fiert, nu-l scurgem de apa, il lasam in apa in care a fiert, pana aproape de final, cu o farfurie deasupra.
Incingem uleiul intr-o cratita si adaugam ceapa taiata marunt. Cand ceapa a devenit aurie adaugam putina apa, ardeii taiati cuburi, sucul de rosii si bulionul. Se inabusa vreme de 10 minute. Apoi adaugam orezul, rosiile, usturoiul pisat, patrunjelul tocat marunt, sare dupa gust. Le mai lasam pe foc cateva minute.
Pofta buna si post usor!
Pilaf cu spanac, ciuperci si masline
Timpul de preparare: 10 min
Timpul de gatire: 40 min
Durata totala: 50 min
Dificultate: usoara
Ingrediente:
o cana de orez
o ceapa mica
4-5 ciuperci
o mana de spanac
100g masline fara samburi
3-4 linguri de ulei (daca aveti de masile si mai bine)
patrunjel verde
sare, piper
Preparare:
Se lasa orezul la inmuiat in apa inainte de a se pregati. Se curata si taie ceapa dupa care, se caleste in ulei de masline, se adauga orezul amestecand de cateva ori si se stinge cu apa. Se adauga ciupercile si maslinele taiate marunt si se lasa pe foc adaugand apa pana cand a fiert orezul. Spanacul spalat se taie marunt si se pune in orez spre final, impreuna cu sarea si piperul. Se mai lasa cateva minute pe foc. Se orneaza cu patrujel si morcov ras fasii!
Pofta buna si post usor!
Mancare de castraveti (de post/ cu porc)
Timpul de gatire: 30 min
Durata totala: 40min
Dificultate: usoara
Ingrediente
- 1 kg castraveti murati
- 1 legatura patrunjel
- 2 cepe
- 1 foaie de dafin
- 1 lingura ulei1 lingura de faina
- 1 cutie rosii in suc
- 1 legatura marar
- 500 g carne porc (pentru cei ce nu tin post)
Preparare
Se taie astravetii rondele si se pun la desarat in apa rece timp de 10 ore (cu o seara inainte); ceapa se taie marunt si se caleste. Dupa ce este calita ceapa, adaugam rosiile, castravetii murati si apa cat sa-i acopere. Se lasa la fiert timp de o ora, la foc mic. Adaugam faina, mararul, patrunjelul verde, piperul si foile de dafin. Mancarea de castraveti o mai lasam la fiert cinci minute. Apoi, cratita se baga in cuptorul preincalzit pentru inca 15 de minute, pana scade. o lingura de faina.
Se fierbe la foc mic pana se fragezesc castravetii si nu se mai simte gust de faina.
La sfarsit, se adauga verdeata tocata marunt si se da jos de pe foc.
La sfarsit, se adauga verdeata tocata marunt si se da jos de pe foc.
Pentru cei ce nu tin post, se caleste carnea intr-o lingura de ulei, se adauga ceapa si se continua sa se caleasca, apoi se reia la fel ca la prima varianta avand grija ca atunci cand fierbem sa asteptam sa se patrunda si carnea (la nevoie sa se mai adauge apa).
La sfarsit, se adauga verdeata tocata marunt si se da jos de pe foc.
Pofta buna si post usor!
Tocanita de ciuperci
Numarul de portii: 4
Timpul de preparare: 10 min
Timpul de gatire: 30 min
Durata totala: 40min
Dificultate: foarte usoara
Ingrediente:
1 kg ciuperci
3 cepe rosii
2 cepe albe
1 ardei capia rosu
o cescuta bulion
5 catei de usturoi
sare
piper
o legatura de patrunjel verde
o legatura de marar
ulei
delikat
Preparare
Ciupercile se curata, se spala, le rupem coditele si le taiem marunt, iar palarioarele le taiem cat mai subtire.
Separat, ceapa se curata, se spala, se taie fideluta si se pune la calit in putin ulei.
Cand incepe sa se inmoaie, se adauga ardeiul taiat fasii subtiri, usturoiul tocat marunt, sare si delikat.
Apoi se adauga ciupercile si se lasa si cu acestea la calit.
Dupa aproximativ 10 minute se adauga bulionul, verdeata tocata marunt, o ceasca de apa si se introduce la cuptor pentru circa 30 de minute.
Se poate servi cu mamaliguta.
Pofta buna si post usor!
Tocanita de cartofi cu mazare
Numarul de portii: 8
Timpul de preparare: 20 min
Timpul de gatire: 30 min
Dificultate: Foarte usor
Ingrediente:
1 kg de cartofi
2 cepe
1 ardei gras rosu
2 morcovi
500 g mazare boabe
3 linguri pasta de rosii
marar
2 cepe
1 ardei gras rosu
2 morcovi
500 g mazare boabe
3 linguri pasta de rosii
marar
cimbru
boia de ardei iute (sau dulce dupa preferinta)
sare si piper
Cartofi la tavă cu ciuperci
si suc de rosii
Numarul de portii: 4
Timpul de preparare: 30 min
Timpul de gatire: 50 min
Timp total : 1h20min
Dificultate: Foarte usor
Numarul de portii: 4
Timpul de preparare: 30 min
Timpul de gatire: 50 min
Timp total : 1h20min
Dificultate: Foarte usor
Ingrediente:
1 kg cartofi roz
500 g ciuperci
1 căpățână usturoi
o cană suc de roșii
o linguriță boia
500 g ciuperci
1 căpățână usturoi
o cană suc de roșii
o linguriță boia
2-3 linguri ulei
sare
piper
sare
piper
Preparare
Cartofii se pun la fiert cu tot cu coajă pentru aprox. 15 minute.
Ciupercile se curăță și se vor tăia în două.
Usturoiul se curăță și se taie in 2-3 felii.
Se curăță de coajă cartofii și se vor tăia în 4-6 bucăți în funcție de cât de mari sunt.
Într-o tavă unsă cu ulei, aranjăm cartofii, ciupercile și usturoiul.
Condimentăm cu sare și piper.
Presărăm boia și turnăm sucul de roșii în așa fel încât să stropim toți cartofii.
Stropim cu ulei și dăm la cuptor pentru 40-50 minute la 180 grade C.
Servim cu salată verde sau muraturi in functie de sezon.
Ciupercile se curăță și se vor tăia în două.
Usturoiul se curăță și se taie in 2-3 felii.
Se curăță de coajă cartofii și se vor tăia în 4-6 bucăți în funcție de cât de mari sunt.
Într-o tavă unsă cu ulei, aranjăm cartofii, ciupercile și usturoiul.
Condimentăm cu sare și piper.
Presărăm boia și turnăm sucul de roșii în așa fel încât să stropim toți cartofii.
Stropim cu ulei și dăm la cuptor pentru 40-50 minute la 180 grade C.
Servim cu salată verde sau muraturi in functie de sezon.
Poftă bună si post usor!
Salata orientala de post
Numar de portii: 6
Timpul de preparare: 30 minute
Timpul de gatire: 30 minute
Dificultate: Foarte usor
Timpul de gatire: 30 minute
Dificultate: Foarte usor
Ingrediente
5 cartofi fierti
1 ceapa verde
100 gr masline
2 castraveti din otet
sare si piper dupa gust.
Preparare:
Cartofii se vor taia cuburi, ceapa si castravetii rondele, maslinele se curata de samburi. Se pun cartofii, castravetii, maslinele, ceapa intr-un bol, uleiul si se amesteca.
Se serveste dupa preferinte si cu putin otet sau zeama de lamaie.
Lasati salata pentru cel putin o ora la rece, pentru a se imbina cat mai bine aromele.
Pofta buna si post usor!
Numarul de portii: 6
Timpul de preparare: 30 min
Timpul de gatire: 20 min
Dificultate: Usor
Numarul de portii: 8
Timpul de preparare: 20 min
- 1 legatura patrunjel;
- 3 rosii:
- 2 linguri ulei:
- 2 morcovi:
- 1 ceapa:
- 1 lingurita zahar;
- 100 gr porumb fiert:
- cateva masline;
- sare si piper.
Fiecare ardei gras se umple cu legume si se aseaza in tava (turnam si apa in care sa fiarba). Se dau la cuptor vreme de 30-40 de minute.
Se servesc cu smantana.
Pofta buna!
Chiftelute de post
Numarul de portii: 6
Timpul de preparare: 30 min
Timpul de gatire: 20 min
Dificultate: Usor
Ingrediente:
6 cartofi
5 catei de usturoi
1 lingura faina
1 pahar de orez
Ulei pentru prajit
1 ceapa
200 g pesmet
sare, piper
5 catei de usturoi
1 lingura faina
1 pahar de orez
Ulei pentru prajit
1 ceapa
200 g pesmet
sare, piper
Preparare:
Fierbeti cartofi in coaja si dupa ce s-au racit ii dati prin razatoarea
mare. Puneti orezul spalat bine la fiert dupa care il scurgeti. Amestecati
cartofii cu orezul, adaugi usturoiul pisat, ceapa tocata marunt, sare,
piper, o lingura faina si amesteci bine. Daca vi se pare compozitia prea
moale mai adaugi faina.
Luati cu lingura din compuzitie, formati chiftele, apoi le dati pe fiecare in pesmet si le prajiti in ulei incins. Le scoateti pe un prosop absorbant.
Luati cu lingura din compuzitie, formati chiftele, apoi le dati pe fiecare in pesmet si le prajiti in ulei incins. Le scoateti pe un prosop absorbant.
Le puteti servi cu marar alaturi
de legume fierte.
Pofta buna!
Ardei umpluti cu legume
Numarul de portii: 8
Timpul de gatire: 40 min
Timp total: o ora
Dificultate: Foarte usor
Ingrediente:
- 8-10 ardei grasi;- 1 legatura patrunjel;
- 3 rosii:
- 2 linguri ulei:
- 2 morcovi:
- 1 ceapa:
- 1 lingurita zahar;
- 100 gr porumb fiert:
- cateva masline;
- sare si piper.
Preparare:
Morcovul se da prin razatoare, ceapa si patrunjelul se toaca marunt, iar rosiile se decojesc si se taie cubulete mici. Toate aceste ingrediente se calesc timp de 5-6 minute in uleiul incins. Se adauga zaharul, porumbul, maslinele, sare si piper dupa gust.Fiecare ardei gras se umple cu legume si se aseaza in tava (turnam si apa in care sa fiarba). Se dau la cuptor vreme de 30-40 de minute.
Se servesc cu smantana.
Pofta buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu